SM i Säter 2021

Södra Dalarnas RFK hade bjudit in till Svenska Mästerskap i pylonracing och pylonsverige bjöd tillbaka! Uppslutningen var god, sammanlagt 42 piloter var anmälda i fyra olika klasser (21 personer, många flyger flera klasser) och det räckte gott för att det skulle kännas som en stortävling.

Vädergudarna, som var så ogina i fjol, var på bättre humör denna gång. Det hade hotats med allt från regn till mycket regn men allt eftersom helgen närmade sig såg väderkartorna bättre och bättre ut.

Lördagen bjöd på F3R och F3T! Vädret var kanske inte något som fick folk att flockas just för en dag ute i det fina vädret men med tanke på de hotfulla prognoserna var de flesta nöjda med mulet, 15 grader och styv medvind.

Sex omgångar skulle köras och de 10 F3R-piloterna och deras 4 F3T-dito stod redo. Ja, alla utom undertecknad då som trots flera dagars förberedelser glömde både startutrustning och i princip alla andra grejor hemma. Nåväl, tävlingen blåstes igång och när motorerna tystnat för dagen stod Andreas Proos som svensk mästare i F3R och log ikapp med Gunnar Broberg, svensk mästare i F3T.


Förväntansfull morgon

Kö till provflygningen

Lördagens svänggäng

Pallen i F3R! Ettan Andreas Proos flankerad av tvåan Simon Nyholm och trean Simon Eriksson. Grattis!

Topptrion i F3T. Segrande Gunnar Broberg med tvåan Tommy Henriksson (t.v) och trean Johan Sundh (t.h)

På söndagen var syntetoljan och nitrometanet utbytt mot gammal hederlig ricinolja, som förutom att smörja racingmotorer har ett förflutet som ganska illasmakande laxermedel. Detta var det dock ingen som tänkte på idag, nu skulle det gå undan! 17 piloter skulle göra upp om Q500-guldet och någon av de 8 F3D-piloterna skulle få titulera sig svensk mästare innan dagen var slut.

Stämningen på briefingen var samlad. Hade nerverna lugnat sig lite andra dagen eller var det lördagkvällens pylonmiddag på en lokal restaurang som ännu inte riktigt gått ur?

Vädret var bättre, högre moln och en betydligt svagare vind som dessutom kom från rätt håll.

Q500 präglades som vanligt av tighta heat, uppsluppen stämning och en del krascher. Trots att det är den minst snabba klassen är det ofta den som är mest rafflande att titta på, kärrorna har i princip samma fart så det gäller verkligen att flyga fräckt och tight för att plocka placeringar!

Segraren blev tillslut ingen skräll; Andreas Proos gjorde som vanligt och vann, helt enkelt.

F3D då? Ingen skräll här heller, Emil Broberg vann en tämligen övertygande seger. Han flyger i en klass för sig och har alltid otrolig fart!


Var är alla?

Det blir en del bitmärken i Q500

Undertecknads kärra efter en annan närkontakt i luften. Här var det dock inte fråga om nödlandning och reparation.

Depåhäng

Svensk mästare i Q500; Andreas Proos, mellan tvåan Tommy Henriksson och trean Simon Nyholm

Slutligen då prispallen i F3D! Svenska mästaren Emil Broberg mellan tvåan Simon Nyholm och trean Gunnar Broberg.

Stort tack till Södra Dalarnas RFK för superbra arrangemang och alla funktionärer som orkar jobba en hel helg för vår skull!

Stort tack också till Andreas Proos som skänkte en Mizzile till lotteriet och Jonas Fogelin på RC-Shoppen.se som skänkte flera fina priser till samma lotteri!


Vinnaren av Mizzilen, Johan Sundh!