Var får man tag i grejor?

Att hitta prylar till pylonracing kan vara klurigt, mycket tillverkas av entusiaster och hittas inte i vanliga hobbyaffärer. Som tur är har vi två tillverkare av Q500/F3R-modeller i Sverige och vi har även hobbyhandlare som tar hem det mesta som behövs.

Om vi börjar med modellerna så finns Woodie 500 och Mizzile PRO X3 att välja på om man vill flyga svensktillverkat. Woodien är en helträkärra medan Mizzilen är gjord av glasfiber och cellplast.


Woodie 500 från RC-Shoppen / Jonas Fogelin

Mizzile PRO X3 från Andreas Proos

Byggbeskrivning Mizzile


Förutom dessa två finns mängder av utomländska kärror i varierande färdighetsgrad och den händige kan naturligtvis bygga en helt egen kärra från scratch.

Radio då? Det är en smaksak förstås, de flesta använder dock Hitec HS-225BB servon till alla roder. De har visat sig driftsäkra och prisvärda.

Motorer till Q500 finns i hobbyhandeln, se bara till att den finns med i motorlistan! Reglerna sade tidigare max 6,5 cc (.40) slagvolym men då dessa i princip är borta från marknaden tillåts idag .46-motorer.

Den helt dominerande motorn i dag är OS MAX-46AX II och den finns att köpa lite varstans. Mycket trevlig motor som inte har några konstigheter för sig.

F3R-motorer är lite svårare. Dessa finns inte i hobbyhandeln utan här är det till att beställa direkt från tillverkaren. De flesta kör med Nelson Q500 LS men det finns några motorer till att välja på. Dessa motorer vill också ha en så kallad ballongtank, d.v.s en tank där soppan ligger i en blåsa inuti tanken för att undvika luftbubblor och annat otyg.


Inköpsställen:

  • RC-Shoppen.se / Webbshop som drivs av Jonas Fogelin. Säljer förutom Woodie 500 även det mesta annat som behövs, t.ex ett välkomponerat motorpaket med allt som behövs och som även passar Mizzile perfekt!
  • Andreas Proos / Tillverkar och säljer Mizzile på beställning. Han har oftast någon färdig på lager för snabb leverans också om man inte tycker det är viktigt att välja färg själv.
  • KB:s RC-hobby / Klassisk hobbyhandlare av den gamla goda sorten. Har ”allt”.
  • Aero Racing Engines / Nelsonmotorer för F3R och F3T
  • Dub Jett / Motorer för F3R och F3T, massor av bra tillbehör såsom tankspruta och hjul.